Litt fotohistorie; Julia Margaret Cameron

24.09.2010 (5:14 pm)Postet av: – kategori: Bildeserier,Inspirasjon,kunst,Mote  

For nesten 150 år siden, 20 år før George Eastman lanserer Kodak, fikk den 48 år gamle Julia Margaret Cameron et et kamera, eller rettere sagt et Talbotypi-apparat i gave fra sin datter. Og godt var det! Man kan fundere på om verden og dagens fotografi hadde sett likt ut i dag, om hun istedet hadde fått nye gardiner.


Julia hadde en visjon, et indre syn på hva som er vakkert – hennes oppfatning av et godt bilde var den strake motsetning av hva hennes kollegaer som blant andre halvpedoen/forfatteren/fotografen Lewis Carroll mente.

Et portrett skulle være skarpt. Det skulle være stivt. Lyset skulle være mykt. Studioet skulle være stappa fult av props og malte bakgrunner.

Carrol er faktisk en av de som går lengst i å latterliggjøre de uskarpe portrettene Cameron lager. Selv etter at Julia begynner å få en viss suksess og holder en utstilling i samme lokaler som Lewis går han offentlig ut og kaller de uskarpe bildene “motbydelige“.

Men Julia gir faen, hun vet hva hun vil ha.. Og får mot slutten av sitt korte liv og karriere litt av den suksessen og annerkjennelsen hun fortjener. Og det bevises for ettertiden at feeling faktisk trumfer perfeksjon.